Åbenkonsultation til akut sygdom eller blodprøver hverdage mellem 8.00-8.30.

Øjenbetændelse

Øjenbetændelse er en betændelse i øjets slimhinde, som oftest skyldes bakterier eller virus.

Tilstanden begynder typisk med rødme, kløe og at øjnene løber i vand. Øjnene er klistrede, når du vågner om morgenen.

Øjenbetændelse starter som regel i det ene øje, men spreder sig hurtigt til det andet. Du skal være opmærksom på rødme, hævelse, overfølsomhed for lys og pus. 

Behandlingen er saltvand, som du kan købe på apoteket eller du kan lave det selv. Koge 1 dl vand og tilsætte knapt 1 g salt i. Køl det af før du bruger det.

Øjenbetændelse går i de fleste tilfælde over af sig selv. I svære tilfælde, og efter et lægeligt skøn og hvis der er meget pus i øjet, kan infektionen skyldes en bakterie, som kan behandles med antibiotiske øjendråber.

Antibiotisk behandling reducerer kun smittefaren ubetydeligt, og særligt hos børn vil smitten ofte være givet videre, inden behandlingen startes.

For at begrænse spredning af smitte er det vigtigt med god hygiejne, herunder at vaske hænder hyppigt. Man bør ikke dele håndklæde med andre. Hvis man bruger kontaktlinser, skal de tages ud, indtil infektionen er behandlet.

Børn bør kun holdes hjemme, hvis der kommer meget pus ud af øjnene, eller barnet har feber. I sådanne tilfælde bør barnet ses af en læge. Lægen kan rådgive om, hvornår barnet kan begynde i daginstitution igen. 

Fakta

  • Øjenbetændelse er en betændelse i øjets slimhinde, som oftest skyldes bakterier eller virus
  • Der er rødme, irritation og tendens til, at øjnene klistrer til med pus
  • I de fleste tilfælde går betændelsen over af sig selv, men når der er mistanke om, at infektionen skyldes bakterier, kan der behandles med antibiotiske øjendråber
  • Børn skal kun holdes hjemme fra daginstitution, hvis der er meget pus i øjnene, eller hvis de er alment påvirkede

Du kan også læse mere om øjenbetændelse her